“Nagy élmény egy kórussal a színpadon lenni”

Vácon nőtt fel, a váci Bartók Béla Zeneiskolába járt, majd a Pikéthy Konziban végzett. Ezt követően pedig felvételt nyert a Zeneakadémiára, klasszikus zongorát tanul, valamint fejleszti az énektudását.

Fehér Lilit, a 2015-ös Dunakanyar hangja tehetségkutató verseny győztesét, legutóbbi koncertünk vendégelőadóját faggattuk.

IMG_3295vM

Hogyan indult a zene iránti szerelem?

F.L.: Úgy kezdődött, hogy nagyszüleim negyven évet énekeltek a Voxban, még Maklári Józsi bácsi alatt kezdtek el járni. Ebben nőttem fel, hogy énekeltek, koncertekre vittek. Még kiskoromban beírattak aztán zongorázni a szüleim, idestova 15 éve már ennek. Tehát elkezdtem zenét tanulni, amit nagyon megszerettem, később pedig úgy döntöttem, hogy ebbe az irányba megyek el.

A verseny megnyerése óta mennyire változott meg az életed?

F.L.: Nagyon sok felkérés jön, fesztiválokra, esküvőkre, céges rendezvényekre hívnak, hogy menjek énekelni. Az az érdekes, hogy mindig arra kérnek, hogy zongorával kísérjem magam. Ez nagyon jó, mert ezt jobban szeretem, mintha csak kiállnék és alapra énekelnék, mint más énekesek. Nagyobb kihívásnak is érzem így.

El kellett kezdenem kicsit jobban képezni magam, például a zongoratudásom, illetve célokat is el kellett kezdenem kitűzni, hogy mit szeretnék elérni. Büszke vagyok rá, hogy 2015 nyarán énekelhettem a Parlamentben, volt egy 100 éves jubileumi koncert, ahova meghívtak, hogy énekeljek, illetve kísérjem zongorával magamat.

IMG_3257vmini2

Hogyan kerültél kapcsolatba újfent a Vox-szal?

F.L.: Nemrégen érkezett egy email, melyben Sándor Bence karnagy írta, hogy lesz a Civitas Zenei Hetek hangversenysorozat, és én lennék az első, akivel szeretnének koncertezni a Vox-szal. Ezt elmondtam a nagyszüleimnek, nagyon örültek. Ezek után rögtön vissza is jeleztem, hogy vállalom. Nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen lesz. Nagy élmény egy kórussal színpadon lenni, énekelni, kísérni.

Milyen érzés volt a Vox Humana Énekkarral együtt koncertezni?

F.L.: Egy kórusban sok ember van és mégis megvan az egésznek az arculata, amihez alkalmazkodni kell. Én lényegileg popzenét énekelek, illetve jazzt és bluest. És most a kettőt össze kellett kovácsolnom, pont ezért volt érdekes nekem. Nagyon élveztem és nagyon hálás vagyok azért, hogy ez sikerülhetett és még a nagyszüleimnek is örömet szerezhettem vele.

IMG_3299vM

Jövőbeli terveid?

F.L.: A Zeneakadémia elvégzése önmagában is egy elég erős feladat és cél. De emellett lesznek tanszaki koncertek, illetve év végén lesz Bécsben egy Mozart zongoraverseny, amelyre már el kell kezdenem készülni. 2012-ben nyertem meg egy Nemzetközi Bartók zongoraversenyt, melynek ez volt a díja, hogy koncertezhetek majd ott. De ha közben érkeznek felkérések éneklésre, akkor nagyon szívesen vállalom el azokat is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.